- Thank you received: 1056
Our Promotion
The countdown has ended
Save, Сэкономьте, Ahorrar
Soft Mozart Academic Concert Extended Through June 30 (16 Jun 2025)
Thanks to many requests from participants, the concert is extended through June 30!
Sala Lekcyjna
Materiały dydaktyczne własnymi rękami.
17 Nov 2013 12:11 - 17 Nov 2013 12:50 #12366
by Ines
Replied by Ines on topic Re: Materiały dydaktyczne własnymi rękami.
Bardzo spodobał mi się pomysł z puzzlami autorstwa the Moon. Od momentu, jak zobaczyłam wideo
z tego postu
, bardzo chciałam coś podobnego zrobić. Tu zdjęcie zrobione z wideo:
Kupiłam dwa zestawy puzzli - podwójne i potrójne.
I zaczęłam myśleć, robić przymiarki, drukować próbne nutki/obrazki.
Potem już drukowałam na kartkach samoprzylepnych (kupiłam w sklepie dla plastyków), wycinałam, przyklejałam.
Te siedem sztuk będą się nadawały dla najmłodszych (czasem z moimi uczniami na lekcje przychodzi młodsze rodzeństwo). Oczywiście, literek jeszcze nie znają, ale połączą poprawnie ze względu na kolor i będą się uczyć podświadomie.
):
Reszta - dla trochę starszych. Jeśli chodzi o potrójne puzzle - zależało mi na tym, żeby nuty z różnych oktaw i w różnych kluczach były kojarzone ze sobą.
W podwójnych chciałam pomóc początkującym uczniom jak najbardziej utrwalić najczęściej używane przez nas nuty ze środka klawiatury, położenie nuty Do oraz kilka nut w kluczu basowym z oktawy wielkiej.

Kupiłam dwa zestawy puzzli - podwójne i potrójne.

I zaczęłam myśleć, robić przymiarki, drukować próbne nutki/obrazki.

Potem już drukowałam na kartkach samoprzylepnych (kupiłam w sklepie dla plastyków), wycinałam, przyklejałam.
Te siedem sztuk będą się nadawały dla najmłodszych (czasem z moimi uczniami na lekcje przychodzi młodsze rodzeństwo). Oczywiście, literek jeszcze nie znają, ale połączą poprawnie ze względu na kolor i będą się uczyć podświadomie.

Reszta - dla trochę starszych. Jeśli chodzi o potrójne puzzle - zależało mi na tym, żeby nuty z różnych oktaw i w różnych kluczach były kojarzone ze sobą.

W podwójnych chciałam pomóc początkującym uczniom jak najbardziej utrwalić najczęściej używane przez nas nuty ze środka klawiatury, położenie nuty Do oraz kilka nut w kluczu basowym z oktawy wielkiej.

Last edit: 17 Nov 2013 12:50 by Ines.
The following user(s) said Thank You: Orangefrogisrael, scakmur, the Moon, Bright, алла, Iryna-Mamchyts-google
Please Log in or Create an account to join the conversation.
17 Nov 2013 22:48 #12367
by the Moon
Replied by the Moon on topic Re: Materiały dydaktyczne własnymi rękami.
Вот это да!!! У вас фантазия! :blush: Отлично!

The following user(s) said Thank You: Orangefrogisrael, Ines
14 Dec 2013 20:07 - 14 Dec 2013 20:11 #12511
by Ines
Jakiś czas temu zobaczyłam w sklepie interaktywną książeczkę (dla dzieci od lat 3, firmy Jumbo). Książeczka przeznaczona do nauki liczenia. A ja pomyślałam, że przysposobię ją do nauki z teorii muzyki.
Oto kilka przykładowych stron - DO i PO przeróbce. Po wybraniu odpowiedzi musimy specjalnym "długopisem" dotknąć czarnej kropki. Jeśli wybraliśmy poprawną odpowiedź długopis zaświeci zieloną diodą i zagra melodyjkę
.
Oto kilka przykładowych stron - DO i PO przeróbce. Po wybraniu odpowiedzi musimy specjalnym "długopisem" dotknąć czarnej kropki. Jeśli wybraliśmy poprawną odpowiedź długopis zaświeci zieloną diodą i zagra melodyjkę

Last edit: 14 Dec 2013 20:11 by Ines.
08 Feb 2014 17:11 - 10 Feb 2014 19:01 #13626
by Ines
Last edit: 10 Feb 2014 19:01 by Ines.
- a Guest
-
- New Member
-
Less
More
- Thank you received: 0
09 Feb 2014 02:42 #13630
by a Guest
Replied by a Guest on topic Re: Materiały dydaktyczne własnymi rękami.
Дорогая Инес,замечательная идея-с этими кубиками Вы прорабатываете не только азбучный звукоряд,но и ступени -I,II,III,IV и т.д.(наши дошколята-малыши выучат и римские цифры),и также углубляете знание о"Гармоничной семье"-T,S,D. Всё аккуратно копирую в отдельные папки с пояснениями и обязательно воплощу и в своей работе.Ещё раз благодарю за каждую фото! :blush:
10 Feb 2014 18:15 - 10 Feb 2014 18:35 #13650
by Ines
Bright --> нет, это не глина, это какая-то новая пластическая масса на базе воды, она не пачкает руки, не оставлляет жирных следов, в закрытом состоянии может храниться около 3 лет (по словам производителя). Если делать из нее какие-то поделки, то оставленная на воздухе засыхает и не требует дальнейшей обработки (не надо, к примеру, выпекать). Есть разные цвета, я видела штук 6 разных в упаковочках по 30 г, цена около 2$ за штуку.
Эта масса проссто замечательный тренажер - мягкая и в то же время упругая. (Ах да, в сети читала, что мячики сделанные из нее после высыхания пружинят и подпрыгивают, как настоящие).
Язык
, спасибо, язык польский - красивый, да я его немного нараспев "говорю", так что в моем исполнении он получает несколько восточное звучание (прошу учесть, что для Польши восток - это Русские, а не ориент
).
Bright wrote: написала здесь
Вы такие умнички!!!! Столько интересных идей!
А это белое, что вы мнёте, - это глина? Для укрепления пальчиков, я правильно поняла?
P.S. Какой у вас красивый язык, заслушаешься!
Bright --> нет, это не глина, это какая-то новая пластическая масса на базе воды, она не пачкает руки, не оставлляет жирных следов, в закрытом состоянии может храниться около 3 лет (по словам производителя). Если делать из нее какие-то поделки, то оставленная на воздухе засыхает и не требует дальнейшей обработки (не надо, к примеру, выпекать). Есть разные цвета, я видела штук 6 разных в упаковочках по 30 г, цена около 2$ за штуку.
Эта масса проссто замечательный тренажер - мягкая и в то же время упругая. (Ах да, в сети читала, что мячики сделанные из нее после высыхания пружинят и подпрыгивают, как настоящие).
Язык

Last edit: 10 Feb 2014 18:35 by Ines.
Time to create page: 0.339 seconds