Our Promotion

Save, Сэкономьте, Ahorrar
Soft Mozart Academic Concert Extended Through June 30 (16 Jun 2025)

Thanks to many requests from participants, the concert is extended through June 30!

Sala Lekcyjna

Agnieszka K 4-6yo (11.05.2009)

More
13 Apr 2014 13:46 - 13 Apr 2014 14:13 #14452 by Ines
Replied by Ines on topic Re: Agnieszka K 4 yo
Poznajemy instrumenty:
[IMG

Rozwijamy drobną motorykę przy każdej okazji:
[IMG
[IMG
[IMG

Podczas zabawy z magnesikami zaczął nam wychodzić jakiś rytm, okazało się , że początek przypominał "Wlazł kotek", więc przypomniałyśmy sobie tę piosenkę i wystukałyśmy ją:
Last edit: 13 Apr 2014 14:13 by Ines.
The following user(s) said Thank You: the Moon

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 Apr 2014 14:03 - 13 Apr 2014 14:13 #14453 by Ines
Układamy Panie Janie:
[IMG
[IMG
[IMG

Last edit: 13 Apr 2014 14:13 by Ines.

More
27 Apr 2014 20:44 - 27 Apr 2014 21:26 #14558 by Ines
Ostatnia lekcja pełna była nowych wyzwań.

1.Trzeba było pomóc zabłąkanemu Wielkanocnemu Króliczkowi w odnalezieniu pięciu nutek, schowanych w jajkach.
Żeby trochę je ułatwić powtórzyłyśmy sobie nutki na karteczkach i na pięciolinii. A potem przeszłyśmy do poszukiwań. Zadanie było tym trudniejsze, że jajka były oznaczone literowo, a nie obrazkowo.
[IMG
[IMG

Zaznaczyłam pięć prostych nutek, bo miałam w planach inne nowości i nie chciałam na początku lekcji obciążać Agnieszkę odszukaniem wszystkich nut. Gdzie tam! Ona ciągle mówiła: "A ta nutka? A ta? Jeszcze!" :lol: I tym sposobem rozwiązała całe zadanie! Muszę przyznać, że zaskoczyła mnie swoją determinacją i tym, jak sobie poradziła. (Powiem tylko, że w paru momentach zrobiła to o wiele lepiej, szybciej i świadomiej, niż starsze koleżanki). Tu jest filmik z całego zadania (8 minut!).

2. Agusia poznała żabkę Lilcię i pomogła jej odszukać wszystkie nutki F:
[IMG

3. Jakiś czas temu próbowałam wprowadzić wartości nutowe i rytmy podczas zabawy z panem Gąsienicą (od pianoanne), ale Adze to nie bardzo się spodobało. Największą awersję z jakiegoś nieznanego powodu budziła pauza. Ponieważ od pojęć rytmu i wartości w muzyce się nie schowasz zdecydowałam się podejść do tego problemu nieco inaczej. Wykorzystałam materiały udostępnione przez Camelie (punkt 6) , za co bardzo dziękuję!. Podałam temat nieco inaczej - jako Rytmiczny Pociąg Ti-ti-Ta - i zadziałało! :whistle:
[IMG

Aga chwytała wszystko w locie! I jeśli przed lekcją ja planowałam wykorzystać tylko ćwierćnuty i ósemki, to pod koniec zajęć Aga zażyczyła sobie wszystko, co było przygotowane, czyli półnuty, szesnastki i pauzę ćwierćnutową! :woohoo:

4. Ostatnio znowu owocnie poszperałam w Internecie, znalazłam i wydrukowałam /zalaminowałam różne obrazki, żeby ułatwić uczniom przyswojenie pewnych pojęć i pobawić się między innymi w wysoko/nisko, głośno / cicho. Na próbę pokazałam obrazki Agnieszce...
[IMG

Co z tego wyszło można zobaczyć na kolejnych dwóch filmikach. Powiedzieć, że byłam zaskoczona - to bardzo mało :woohoo: . Ja praktycznie nic nie musiałam pokazywać. Tylko czasem nakierowywałam.

5.Na koniec lekcji bardzo lubimy liczyć kasę i kupować naklejki :D.
[IMG
Last edit: 27 Apr 2014 21:26 by Ines.

More
17 May 2014 17:56 - 17 May 2014 18:00 #14761 by Ines
Replied by Ines on topic Re: Agnieszka K 5 yo
Dzisiejsze spotkanie odbyło się po trzytygodniowej przerwie, w czasie której Agnieszka zdążyła skończyć 5 lat. Happy Birthday :cheer:!

1.Trochę teorii (starej).

Powtórzyłyśmy sobie nutki z puzzlami:

[IMG

Powtórzyłyśmy nutki na pięciolinii. Agnieszka wybrała klucz basowy:

[IMG

Last edit: 17 May 2014 18:00 by Ines.

More
17 May 2014 17:59 - 17 May 2014 18:00 #14762 by Ines
2. Część praktyczna (powtórka).

Powtórzyłyśmy Gamę i Pięciopalcówkę oraz trochę zapomniane ćwiczenie Tata-Mama:

Zagrałyśmy Panie Janie prawą ręką, a Hot Cross Buns osobno i razem:

[IMG

Last edit: 17 May 2014 18:00 by Ines.

More
17 May 2014 18:01 - 17 May 2014 18:22 #14763 by Ines
3. Część praktyczna (nowe).

Zaczęłyśmy rozczytywać nową melodię Jingle Bells. Płacę więcej „pieniążków” za ładną rączkę i za śpiewanie/nazywanie nutek. Na wideo jest trochę „targowania się”.
Prawa ręka:

Jingle Bells, lewa ręka, na 10-tej sekundzie wideo Agnieszka zaśpiewała bardzo czysto kwintę do-sol, gdy nazywała nutki!

Nie obeszło się dzisiaj bez Aloizego, przyszedł poprzytulać się:

[IMG
[IMG
Last edit: 17 May 2014 18:22 by Ines.

Time to create page: 0.400 seconds